lauantai 6. marraskuuta 2010

Kosminen Oktaavi

Taivas antaa töhnää, tosin melko hillitysti vielä. Tarkkailemme tilanteen kehittymistä.

Mikä on tässä tapauksessa kehitystä? Onko se sateen yltyminen vai vähentyminen? Tämä lienee itseni päätettävä, kun kerta otin asian esille. Mutta miksi lamaa sanotaan taantumaksi? Liittyykö se jatkuvan kasvun ideologiaan? Liittyy, mikäli omiin mielipiteisiini on uskomista.

Kysymyksessä on varmasti salaliitto. Markkinavoimien salaliitto. Lama olisi lamaannuttava sana, laman läsnäolo vie uskottavuuden Markkinavoimilta, alkaisimme epäillä, että eikö kapitalismi toimikaan? Lama on jumi ja jumista pääsee pois tekemällä radikaaleja ratkaisuja.

Sen sijaan taantuma antaa viestin tilanteen väliaikaisuudesta. Taantuma on liikettä, ei voi olla taantumaa, jos ei ole toiseen suuntaan vievää vastaliikettä. Kasvuksi sitä sanotaan. Kasvu-uskovaisten mielestä lama on vain hetken heilahdus ihanassa jatkuvassa kasvussa, taantuma on askel taakse. Nyt kaikki yhteen ääneen: "Pitää ottaa askel taakse, että voi ottaa kaksi eteen!". Just joo.

Kertokaa minulle, miten jatkuva kasvu voi olla mahdollista? Ja mikä siinä on järkevää? Onko siinä jotain hyveellistä, pelastaako se meidät? Jostain syystä otsalohkooni ilmestyy videokuvaa ilmapallosta, jota pumpataan ja pumpataan. Arvannette lopun.

__________________________________________


Haa, otsikko velvoittaa. Mitä lie juttua luin netistä, olin tehnyt haun hakusanalla Schumannin resonanssi, ja sieltä pompsahti sanapari Kosminen Oktaavi (bändin nimenä tämä on sitten minulle varattu!). Musiikki on vertauskuvallinen selitys maailmanjärjestykselle, musiikkia syntyy, kun erilaiset jutut värähtelevät eri taajuuksilla. Niinhän on ruukannut maapallo ja avaruuskin tehdä jo melko tovin. Otetaan vaikka sävel G, esimerkiksi sähköbasson alimmalta kieleltä, kolmannelta nauhalta soitettuna sen aallonpituus on tietyn mittainen. Soitetaan sama sävel paria oktaavia korkeammalta - ääni sisältää saman informaation, mutta tiiviimmässä muodossa. Aallonpituus on lyhyempi, se mahtuu pienempään tilaan. Konkreettinen ja visuaalinen vertaus - kontrabasso ja viulu.

Hiekanjyvä sisältää saman informaation, kuin kivenjärkäle, mutta tiiviimmässä muodossa. Vesipisarassa on järvi, atomissa maailmankaikkeus. Oho, meninköhän liian pitkälle... Noh, Valtaoja todistaa puolestani oikeudessa.
_________________________________________

Tilanne on omalta kannaltani kehittynyt ja jonkun mielestä tämä on silkkaa taantumaa, mutta lunta sataa ihan kunnolla.
_________________________________________

Kosminen Oktaavi, mikro- ja makrokosmos sanovat minulle, että kaikkea suurta voisi kuvata pienoismallin avulla ja kaikki pieni voidaan näyttää etsimällä suurempi vastaavuus. Fraktaalitkin kuiskivat tästä, että emme välttämättä tarvitse mikroskooppia näyttääksemme maailmankaikkeuden. Enää, kun asia on kerta todistettu.

Kuvassa on atomin rakenne (lähde ylivieska.cop.fi). Keskellä ydin, ympärillä häärivät elektronit - kuten aurinko ja planeetat. En nyt halua lietsoa paniikkia, mutta eikös ne ole halkaisemassa ydintä Olkiluodossa?

1 kommentti: