tiistai 27. syyskuuta 2011

Täyttä jyvää vai ei?

Nonniin, perskules. Koska sienionneni on ollut ylimaallinen, päätin kokeilla sienimakaronilaatikon tekoa. Sienet olivat valmiina, siinä oli männynpunikki- ja herkkutattia, vaaleaorakasta, yksi iso kanttarelli ja yksi oranssirousku. Viimeisintä vain yksi siksi, koska en ollut varma lajista ja otin yhden mukaani kotio tunnistamista varten. Sepä on muuten nätti sieni, ja kun löytää niin löytää paljon.  Tässä on Wikipedian mielipide ko sienestä.

Sienet olin paistanut voissa sipulin kera, vähän mustapippuria ja ruususuolaa seassa. Mutta eipä ollut kaapissa makaronia, siis lähikauppaan askel joutuu. Kaupan hyllyltä löydän tummaa makaronia sekä täysjyvä "pikkulasagnelevy" -jotain. Silmälasit jäivät kotiin, joten kysyn myyjältä, että mitäs eroa on tummalla ja täysjyvällä? Myyjä tutkii pakkauksia ja toteaa, että eipä niillä paljoa mitään eroa ole. Pakkauksista ei siis selviä tuotteiden ero.

Jätän makaronin ostamatta, käyn kotona, otan auton alle, silmälasit taskuun ja ajan suureen markettiin. Siellä on laajempi valikoima ja törmään ensin tummaan ja täysjyvään. Täysjyvässä on 51 prosenttia täysjyväjauhoa, loput tavallista. No hemmetti, eihän se vastaa sitä kuvaa, mikä täysjyvätuotteesta itselläni on. Kun paketissa lukee täysjyvä, niin olettaa toki, että tuote on tehty täysjyvästä, eikä mistään muusta jyvästä.

Kiukku nousi. Taas meitä huijataan. Puhumattakaan siitä tummasta jyvästä, joka on kuorittu osittain ja sen verta jätetty kuorta, että väri on tumma. Ikkääskuin vaaleaa terveellisempi sitten se. Tämän otin selville netistä hetki sitten. Miksi tuotteiden pakkauksissa ei selitetä asiaa? Miksi ihmeessä pitää olla tummaa, miksei voi olla vain täysjyvää? Tumma on halvempaa, täysjyvä melkein tuplasti kalliimpaa. Mikä ihme siinä on, että käsitellympi tuote on halvempi?

Taas nousee kiukku! Prkl.

No löydän TÄYSjyvämakaronia, 100 % täyttä ja luomua vielä. Kahmaisen het'oitis kaksi pussia koppaani.

Nyt on loota uunissa, kohta syötävissäkin. Ruiskin vielä juustoa sekaan, TÄYSmaitoa ja munia ja valkosipulia.

Kohta olen itsekin TÄYS!

1 kommentti:

  1. Erittäin hyvä huomio! Itse olen jotenkin alitajuisesti pitänyt tummaa väriä juurikin täysjyväisempänä eli terveellisempänä sen kummemmin tutkimatta. Pitänee tosiaan olla tarkempi, että huomaa missä kaikessa meitä viilataan... :(

    - Finnman

    VastaaPoista