sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Edesmennyttä työtä ja sieniä

Heijaa! Prahan posteihin lisään kuvia, kunhan kerkeen. 

 TANSKA

Sunnuntai, aurinkoinen syyskeli, Muija joraa kammarissa, minulla on kasvispihvitaikina turpoomassa. Muijan lapset on isällänsä. 

Odotan innolla tulevaa viikkoa, ei enää mainoshommia Tanskaan, pääsen sieneen ainakin parina päivänä, musiikintekoa ja videon väsäämistä. Hommia, jotka olen itse valinnut ja jotka ovat sisältäpäin ohjautuneita. 

Tanskan mainoshommat alkoivat ahdistamaan. Ajattelin ensin, että mikäs niitä tehdessä, osaan kirjoittaa, minulla on ihan ok "radioääni" ja äänitystekniikkakin riittävästi hallussa. Kun perjantaina tuli 20-30 työtä, joissa dead line maanantaina klo 12.00, maanantaihin mennessä oli tullut parisenkymmentä juttua lisää, joissa deadline tiistai klo 12.00 ja eikä siinä vielä kaikki yhdelle viikolle, vuori siis kasvoi ja kasvoi, niin stressihän siitä syntyi. Viime päivinä meni aikaa siihen, että istuin vain koneen ääressä ja tuijottelin. Tällaista juuri pitää välttää, tällaisissa asioissa on masennuksen ja ahdistuksen siemenet. Päätin lopettaa homman siltä istumalta. 

Tanskalainen firma oli tyrmistynyt, ei meinannut uskoa, että lopetan tuosta noin vain. Näin oli pakko tehdä, sillä suunta oli turmiollinen. Tein hommaa puolitoista kuukautta, jos olisin vielä jatkanut, niin huonoon kuntoon olisi hermosto mennyt. Alkuviikosta pitäisi tulla sähköpostilla laskutustiedot, että saan palkkani pois. Sekään niin hääppönen, mutta toivottavasti saan sillä maksettua pari velkaani pois.




SIENET JA MUUT


Omituinen sienivuosi. Punakärpässientä en ole koskaan nähnyt näin suuresti, lampaankääpää on tosi paljon ja pulkkosieni pukkaa raivoisasti joka paikassa. Saapi nähdä mikä tulee olemaan suppiksien tila. Huomenna käyn katsomassa ainakin yhden paikan.


Sain viikko sitten sienineuvojan pätevyyden. Hiihaa! Kortista jäi uupumaan viisi kauppasientä tunnistuskokeessa tapahtuneiden hätäilyjen seurauksena, lisäksi kevään kauppasienet (korva- ja kartiohuhtasieni) luonnollisesti sekä tuoksuvalmuska. Sienitietouteni lisääntyi kurssilla huomattavasti, myös varmuus tunnistamisessa. Ensimmäinen asiakkaani, jolle tein merkinnät kangasrouskusta ja herkkutatista poimijakorttiin oli siskoni Helmi. Ajatuksissa on vetää sieniretki pispalalaisille. Saapi nähdä toteutuuko.


Nyt pihvien paistoon!




ILLEMMALLA


Pihvit olivat oivallisia, rakenne tosin hiukan hajoava, mutta kelpo.


Kävimme JK:n kotona suunnittelemassa Helsingin keikkaa, 30.10. menemme esiintymään Tuhannen ja Yhden Huoneen salille, teemana surrealismi. JK lukee runojansa, Duo Aitimus tanssii ja minä soitan. Siitä tulee hyvä.


Joo. Masennuksen jyllätessä meni luottotiedot huonoon kuntoon. Viime kesäkuussa huomasin, että Soneran laajakaista on kallis. Ryhdyinpä säätämään, sanoin liittymän irti ja tilasin Saunalahdelta uuden, halvemman ja laajemman. Sinä päivänä, kun liittymän piti astua voimaan, tuli ilmoitus, että koska luottotietoni ovat ruvella, pitäisi minun maksaa 300 euroa vakuusmaksua. No just joo.


Käännyin Dna:n puoleen. Etukäteen ei tietenkään myyjä voinut sanoa, että tuleeko joku vakuusmaksu vai ei, se kuulema päätetään tilauskohtaisesti. Niin kävi, että olisi pitänyt maksaa 500 euroa vakuutta. Just joo.


Minä en ymmärrä tätä logiikkaa. Köyhyyttään ihmisellä menee luottotiedot ja sitten kuvitellaan, että sillä ihmisellä olisi varaa maksaa kolmen tai jopa viiden sadan euron vakuusmaksuja. Hä? Joo eikun huvikseni jätin maksamatta, kyllä mulla rahaa on.


Kuvitellaanpa, että Muija-rakas ei olisi voinut tulla avukseni laajakaista-asiassa. Olisin jäänyt ilman nettiä, vain julkinen netti kirjastossa turvanani. Yhteydenpitoni muihin ihmisiin olisi hidastunut ja vaikeutunut siitä, mihin olin jo vuosien ajan tottunut. Syrjäytyminen olisi vaaninnut nurkan takana, kun ei tiedä mitä ystäville tapahtuu, mitä ympärilläni tapahtuu. Lehtiäkään ei tule, kuin ilmaisjakelut. Televisiossa ei juurikaan paikallisia uutisia näe, onneksi on sentään Radio Suomen maakuntaradiot. Ennen kaikkea se yhteydenpito ystäviin, vertaisverkoston tuki ja turva.


Rahan logiikka on rahan logiikkaa, se ei millään tavalla sivua ihmisyyttä tai inhimillisyyttä, sillä ei ole moraalia eikä etiikkaa, se haluaa vain lisää itseään, se on sekä portti että avain.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti